Design Markt Gent 2012

Zondag 4 maart zijn we naar de Indoor Designmarkt gegaan in het ICC in Gent. We stapten het Convention Center binnen en allereerst waren we onder de indruk van de grote en de opstelling, van deze designmarkt. Het was ruim, overzichtelijk en de standhouders hadden genoeg ruimte om hun prachtige vintage stukken uit te stallen. Bij de meubels zagen we op het eerste oog, dat er veel hout aanwezig was. Qua bezoekers viel het op dat de leeftijdsgrens lager lag dan gemiddeld op de andere design beurzen waar wij zijn geweest en we vroegen ons af: “ Designmarkt, een understatement? Of gewoon een veredelde rommelmarkt?”

Wanneer je binnenkomt valt je oog gelijk op een paar mooie Scandinavische dressoirs, ofwel sideboards. De met zorg en vakmanschap gefineerde kasten  worden zeldzaam. Het hoge noorden wordt leeg getrokken en de kasten worden steeds populairder. Cees Braakman is ook goed vertegenwoordigd op deze markt. Zijn gebogen ‘plywood’  poten herken je meteen. Maar er is nog veel meer hout. Houten kasten in alle soorten en maten, houten stoelen, stoelen met houten poten, houten banken, houten bureaus, houten tafels, houten beelden, houten schalen en houten vazen. Ja, we kunnen gerust zeggen dat een modern huis vandaag de dag, niet zonder een houten object kan!

Een andere grote hype blijken de industriële designs van oude school meubelen. We weten ondertussen wel hoe populair Friso Kramer is, maar in Gent bleek het niet uit te maken of het nou een Kramer, Kho Liang Le, Galvanitas of een onbekende stoel was, als het maar een oud, geleefd, school meubel was. Een mooie insteek van deze design markt trouwens; het hoeven niet allemaal puntgave meubelen te zijn. Nee juist niet, geleefde meubelen, zo hoort vintage te zijn. Op de markt is er dus ook plek voor bedrijven zoals ‘A Modern View’ die oude meubels op een moderne manier restaureert. Waarom? Voor de liefde van meubels, voor meubels die niet verloren mogen gaan. Een ander voorbeeld is ‘Monoliet’, een kunstenaarscollectief die bedachten om juist van niets, iets te maken. Zo toverden ze oude college stoelen om naar de door hun zelf bedachte ‘Tête à Tête’ stoelen.  Met de gedachten om niet alleen te zitten. Het zijn de perfecte tweezitters voor een terras van een leuk cafeetje. Met toch ook weer die industriële uitstraling.

De designmarkt had dit keer een speciale expo ‘Design for Kids’. Waarschijnlijk speelden veel bedrijven hier op in, want er waren veel kindermeubelen aanwezig. Dit zal ook de reden zijn geweest dat er zoveel jonge gezinnen op de beurs waren, op zoek naar een leuke stoel of object voor de kinderkamer. Het was in ieder geval een prachtig gezicht, kinderen rondwandelend met witte ballonnen, zoekend naar de mooiste design stoel, tafel of speelgoed speciaal gemaakt voor hun formaat.

En natuurlijk ontbraken de klassiekers niet op deze markt. Als je aan vintage design denkt, denk je toch al snel aan Eames, Fritz Hansen, Le Corbusier, Arne Jacobsen enzovoort. En ze waren er. We konden natuurlijk niet om de Eames en Jacobsen trend heen, maar er was dus gelukkig nog veel meer te vinden op deze fijne designmarkt.

“ Designmarkt, een understatement? Of gewoon een veredelde rommelmarkt?”

We hoorden iemand zeggen: “Is designmarkt niet een understatement?”  En uit een andere hoek werd er gesproken over een veredelde rommelmarkt. Dit gaf ons iets om over na te denken. Het mooie van de designbeurs was, dat alle meubels die je kent uit de boeken, hier in het echt te bewonderen zijn. We hoefden het designmuseum in Gent niet meer in, want we hadden ze op de designmarkt al gezien. Maar naast al die bekende iconen, blonk deze beurs ook uit in het feit dat er veel meer was dan alleen dat. Wij vonden dat er een ruim aanbod was, er was keuze, er was gelegenheid om te snuffelen en te scharrelen om uiteindelijk een mooie schat mee naar huis te nemen, in dat opzicht dus een understatement EN een edele rommelmarkt. Deze Designmarkt is bedoeld als een beurs voor iedereen en naar onze mening dik geslaagd!

Geïnteresseerd in vintage design voor een modern interieur?
Kijk dan eens bij onze meubelsverlichting of woonaccessoires.

Klassiekers te koop op www.vanons.eu