De PasToe – Nesto connectie

 

Al een tijdje zijn we bezig met het opknappen van een viertal houten stoelen. Er zaten resten van Pastoe stickers op waardoor we er vanuit zijn gegaan dat het Pastoe stoelen waren. Na het verwijderen van de overgeschilderde laklaag kwam er aan de onderkant een stempel tevoorschijn waarop Nesto te lezen was. Waren de stoeltjes nu van PasToe? Of van Nesto?

Omdat de informatie helaas schaars was, zijn we naar de Amsterdamse Bibliotheek gegaan. Het blijkt wel vaker voor te komen dat er verwarring is tussen Pastoe en Nesto. En daarom wilden we er graag meer over weten.

Pastoe

Bij UMS Pastoe oftewel, de Utrechtse Machinale Stoel en Meubelfabriek, denkt iedereen altijd gelijk aan de grote, bekende en meest invloedrijke ontwerper: Cees Braakman.

Cees Braakman begon zijn carrière al op 17 jarige leeftijd bij de meubelfabrikant en leerde daar de basis van het produceren van meubels. Na de tweede wereldoorlog is Cees Braakman naar Amerika gegaan om de ‘American Design’ en de productie processen te bestuderen. Bij terugkomst werd Braakman het hoofd van het Pastoe design team en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eerste moderne meubellijn van Pastoe. Geïnspireerd door Amerikaanse ontwerpers als Ray en Charles Eames, welke hij bij Herman Miller leerde kennen, introduceerde Braakman de gebogen multiplex technieken en al snel kwamen de eerste eiken en beuken series uit.

Maar naast de ontwerpen van Cees Braakman, werden ook meubels van andere ontwerpers bij Pastoe verkocht. Meubels uit Scandinavië werden in de jaren 40 erg populair, denk bijvoorbeeld aan de vlinder stoelen van Arne Jacobsen of de typische Poul Kjaerholm stoelen. Pastoe kon in deze trend natuurlijk niet achterblijven.

Die stempel aan de onderkant van onze stoelen, deed ons vermoeden dat de stoelen van Nesto waren, en dan niet van Pastoe. Maar toch wisten wij zeker dat we ze in de catalogus van Pastoe had zien staan. Onder de naam SZ51 door ontwerper Yngve Ekström, hoe zat dit nu in elkaar?

 Nesto Blog over Pastoe en Nesto

Yngve Ekström en de eerste connectie met Nesto

Yngve Ekström is een Zweedse architect en meubelontwerper die in de jaren veertig met het bekende ‘Ikea’ idee kwam. Een mooie, simpele, duurzame en vooral goed zittende stoel die uit elkaar te halen is, en in een platte doos verzonden kon worden. De handige zeskantige inbussleutel die daarbij als enige hulpmiddel nodig is, is een idee van zijn broer Jerker Ekström, nog lang voordat de meubelgigant Ikea hiervan zijn handelsmerk maakte. Met collega’s zoals Aalto, Mathsson, Jacobsen en Kjaerholm, maakte Yngve Ekström deel uit van de naoorlogse moderne beweging die het begrip “Scandinavian Modern” op de kaart zette. Ekströms meest bekende ontwerp is de Lamino stoel, die nog steeds vandaag de dag geproduceerd en verkocht wordt.

Yngve Ekström ontwierp ook voor een kleine fabriek, midden in Småland in Zweden. In dit gebied was veel hout verkrijgbaar waardoor dit een uitstekende plek was voor boeren, om houten meubels te maken. Deze fabriek was genaamd: Nässjö Stolfabrik. En verkocht stoelen onder de naam Nesto.

Pastoe en Nesto

Eindelijk valt opeens alles op zijn plek. Na enig zoek werk bleek het niet het een of het ander te zijn, maar juist dat die twee bedrijven veel met elkaar te maken te hebben. Pastoe was naast meubelfabriek ook importeur van buitenlandse bedrijven. Waaronder Nesto.

Nesto verzond een groot aantal meubels door heel Europa en daarbuiten, en Pastoe verkocht de stoelen voor Nesto in de Benelux. Dat is dan ook de reden dat er onder onze stoelen en een sticker van Pastoe zat EN een stempel van Nesto.

Ilmari Tapiovaara

De stoelen moeten niet verward worden met de Finse stoelen van Ilmari Tapiovaara. Het zijn dezelfde typische Scandinavische stoelen, maar dan met een triplex zitting in plaats van de gefineerde massieve zittingen van Nesto.

 

Geïnteresseerd in vintage Pastoe meubels?
Kijk dan eens bij onze meubels.

vintage Pastoe meubels op www.vanons.eu