Design Icons 2012

Vandaag zijn we naar de Design Icons 2012 geweest. De eerste editie van een vintage design beurs georganiseerd door Retro Start, waar verschillende handelaren uit binnen en buitenland hun collectie Design aanbieden. Een unieke beurs in Nederland, omdat het tot nu toe de enige is.

We gingen er niet heen om mooie meubels te kopen, maar juist om ons te laten inspireren. Wij wilden wel eens zien wat er tegenwoordig trendy is, wat er veel verkocht wordt. En daarbij, mochten wij de eerste editie van deze unieke beurs natuurlijk niet missen, en maar goed ook, want het was een hele leerzame dag!

De beurs werd gehouden in “de Overkant“, een grote karakteristieke loods op een voormalige scheepswerf. Iedere verkoper had zijn eigen plek en stalde zijn verkoopwaar uit. De één deed dit op een strakke, georganiseerde manier, en de ander had overal wat staan, waardoor er gelegenheid was om lekker rond te snuffelen. Voor ieder wat wils. Of eigenlijk toch niet?

Hoe de aankleding ook was, en welke doelgroepen de handelaren ook hadden, één ding viel op; er was een collectief idee over wat de ‘design icons’ waren. Welke ontwerpers tot de iconen van het nieuwe antiek werden gerekend en deze grootheden waren dan ook in overvloed aanwezig.

Onder andere waren Charles en Ray Eames flink vertegenwoordigd. Of het nu om het bekende kuipstoeltjes gaat (in alle verschillende uitvoeringen die er zijn), de Lounge Chairs of juist de bureaustoelen. Ze waren er allemaal.
Ook Arne Jacobsen was erg opvallend aanwezig. De vlinderstoelen bleken een gewild item. Tientallen mensen verlieten het pand met een setje van de stapelbare stoelen. Maar natuurlijk waren de ontwerpen van ‘Le Corbusier‘, Poul Kjærholm en Friso Kramer ook op deze beurs aanwezig.

Naast modern en strak blijkt ook ‘industrieel’, een trend te zijn. Grote lampen uit oude fabrieken, stapelstoelen, oude werkbanken als eetkamer tafels en een oude geleefde bok uit een gymzaal.

Gelukkig was er ook ruimte voor Nederlandse ontwerpen. Erg veel ‘Revolt’ stoelen van Friso Kramer. Maar ook genoeg aanbod in kasten van Cees Braakman, lampen en stoelen van Gerrit Rietveld, af en toe een Gispen stoel, Kho Liang Le tafels en stoelen, Martin Visser en natuurlijk ook veel uit de fabriek van Artifort.

Naast alle grote meubels was er ook nog een ruime selectie aan lampen, andere woon accessoires en zelfs sieraden te vinden.

Al met al was Design Icons een erg fijne beurs om lekker rond te dwalen en je te verlekkeren op de mooiste meubels en lampen voor een vintage interieur. Wij vonden het vooral een succes, omdat je maar weinig zo’n grote selectie van Industrieel en Vintage design in één Loods kunt vinden.

Geïnteresseerd in vintage design iconen voor een persoonlijk interieur?
Kijk dan eens bij onze meubels, verlichting of woonaccessoires.

vintage design meubels iconen op www.vanons.eu