Zeldzaam vooroorlogs Alvar Aalto bureau voor Artek

 

Aantal: 1
Ontwerper: Alvar Aalto
FabrikFinland
Jaar: 1930 – 1940
Artikel nummer: B1681

Omschrijving: Alvar Aalto wordt vandaag de dag erkend als een van de grootste meesters van de moderne architectuur en is een van de oprichters van Artek. Dit bureau is een zeer zeldzaam vooroorlogs (1935-1940) bureau ontworpen door Aalto en vervaardigd door Artek in Finland. Het bureau is gemaakt van massief berkenhout en berkenfineer. Dit stuk beschikt over de iconische L-vormige gebogen houten poten welke Aalto bij meerdere ontwerpen heeft gebruikt. De oorsprong van deze schrijftafel is even zo bijzonder. In de jaren 50 was er een radarstation in Noordwijk welke in het geheim afluisterapparatuur maakte voor de Amerikaanse CIA om de Russen te bespioneren tijdens de Koude Oorlog. Dit gebeurde onder de codenaam ‘project armchair’. We hebben dit bureau gekocht van de man die nu woont in hetzelfde huis waar hij, als een kleine jongen, koffers voor de uitrusting maakte aan dit bureau. Het bureau is gestempeld met: AALTO DESIGN – MADE IN FINLAND en is 100 cm breed, 52 cm diep en 73,5 cm hoog.

Staat: Goede staat.

VERKOCHT / SOLD

Contact