Opening ‘LIKE PASTOE’ Kunsthal Rotterdam

Pastoe bestaat 100 jaar. UMS, wat later PasToe werd, ontstond in 1913 en groeide in 100 jaar uit tot, volgens ons,  één van de belangrijkste Nederlands design meubelfabrikanten.  Dit wordt groots gevierd met een expositie in de Kunsthal in Rotterdam onder de naam ‘Like Pastoe’.

Van OnS was uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële opening op zaterdagavond 23 februari 2013. De opkomst was erg groot en zeer divers, dit laat zien dat hoewel Pastoe altijd al een klein bedrijf is geweest, het toch ontzettend veel aanhang heeft.

Na de officiële toespraken waarin kort en bondig verteld werd over Pastoe en de totstandkoming van de tentoonstelling, werd het eerste PASTOE boek overhandigd aan  Noortje Herlaar. Musicalster van onder andere ‘Mary Poppins’, die in haar speech heel simpel uitlegde waar Pastoe eigenlijk voor staat. De Pastoe bank die haar ouders 33 jaar geleden kochten zat naar eigen zeggen niet zo ‘chill’ als de ‘lelijke’ banken van haar vrienden destijds, maar nu ze ouder is komt ze daar op terug. De bank van haar ouders bestaat nog steeds en zit eigenlijk toch wel veel lekkerder. Een mooie metafoor voor het feit dat de ambachtelijk gemaakte, degelijke, kwaliteits meubels van Pastoe zijn gemaakt om levenslang mee te kunnen gaan, en juist door de eenvoud en het tijdloze design, kan dit ook. Oude en nieuwe meubels van Pastoe zijn eindeloos met elkaar te combineren. Een stoel van meer dan 60 jaar oud past nog steeds heel erg goed in een modern interieur, bij een kast die nu in de collectie zit.

Dit zie je ook heel erg in de tentoonstelling terug. Qua indeling is er geen duidelijke structuur of route, maar is er juist voor een soort doolhof van gangen en kamertjes gekozen, waar achter elke opening en doorkijkje een juweeltje van een Pastoe meubel verborgen is. Met een klein informatief foldertje, loop je door de kamers en kom je oude en nieuwe topstukken tegen uit de Pastoe geschiedenis. Wanneer de hal leeg stroomt en het kunsthal café vol loopt, blijven wij achter met een handjevol andere Pastoe liefhebbers. Toen pas hadden we door hoe goed er over de expositie nagedacht was. Je kon bijna van de ene kant van de hal, naar de andere kant van de hal kijken, langs alle meubels en door alle ruimtes, kieren en doorkijkjes heen. We struinen nog even rond en discussiëren door.  Ja, we missen een aantal objecten die we wel verwacht hadden te zien en ja, we hadden misschien wel meer meubels verwacht, maar Pastoe heeft die keuze voor ons gemaakt. Alsof de expositie bedoelt is als een groot moodboard, die aangeeft wat Pastoe is, en om een impressie te geven hoe een moderne inrichting er in de toekomst uit kan zien door gebruik te maken van oude en nieuwe technieken.

Persoonlijk werden we heel hebberig. Er staat zoveel moois dat iedereen wel één meubelstuk tegen zal komen die hij of zij moet hebben. Je ontkomt er niet aan. Daar heeft Pastoe dan ook heel mooi op ingespeeld. Bijna tegen het einde van de tentoonstelling, namelijk op 27 mei 2013, is er een feestelijke jubileum veiling om mee af te sluiten. Op deze manier krijgt iedereen de mogelijkheid om zelf zo’n prachtig (haast museumstuk) van een Pastoe item in huis te krijgen. Wat je in de jubileum tentoonstelling ziet, kan je op de veiling kopen. Alle meubels die geveild zullen worden zijn op 24, 25 en 26 mei te bezichtigen in een extra opengestelde ruimte in de Kunsthal in Rotterdam.
Wij raden een ieder aan om er ook heen te gaan!

 

 

Geïnteresseerd in vintage Pastoe meubels?
Kijk dan eens bij onze meubels.

 

vintage Pastoe meubels op www.vanons.eu