Wim Rietveld Model no. 663 Kasten voor Gispen

Aantal: 3
Ontwerper: Wim Rietveld
Fabrikant: Gispen
Land: Nederland
Jaar: 1954
Artikel nummer: 462 – 301

Omschrijving: Prachtige modulaire kast van Wim Rietveld voor Gispen.
De wandkast is gemaakt van gelakt plaatstaal. Met behulp van jukken, legborden, afdekborden en kleppen kon men zelf een wandmeubel samenstellen. Door een naar voren scharnierende klep te gebruiken, kon een kastje worden gecreëerd. De kleppen waren in de jaren 50 verkrijgbaar in opvallende kleuren en voorzien van een klein rond gaatje dat als handvat fungeerde. Het wandrek werd voor het eerst aan het publiek getoond op de 10de Triënnale in Milaan. Het ontwerp werd daar bekroond en Wim kreeg het Diploma d’Onore, de hoogste onderscheiding.
Deze set kasten bestaat uit 2 enkele delen en een dubbele kast. De kasten hebben samen 2 gesloten zwarte kastjes, 2 gesloten gele kastjes, een rode en een blauw gesloten kastjes. En ook nog een groen open vak. Dit kan naar eigen smaak ook anders ingedeeld worden. Van deze no. 663 kasten zijn er enkel 3000 exemplaren gemaakt. In 1959 werd wandrek no. 663 vervangen door het meer uitgebreide bergmeubel 5600, een ontwerp van Cordemeyer voor Gispen.

Persoonlijk vinden wij het 663 model mooier, hij lijkt ook erg op het ontwerp van Ray and Charles Eames. Het gelakte staal geeft het opbergmeubel een stijlvol aanzien, hij zal daarom ook in elk interieur passen; of het nu een modern interieur is, minimalistisch, klassiek of eclectisch. Deze kast bestaat uit twee losse kasten, die ook als een geheel gebruikt kan worden. De hoogte van de kast is 136,5 cm, de breedte van de ene kast is 126 en van de andere 64 cm en de diepte 33 cm. Als de kasten samen als een geheel staan zijn ze 190 cm breed.

Staat: De kast heeft op enkele plekken wat lichte roestvorming, verder is de kast in goede vintage staat.

VERKOCHT

Contact