Wim Rietveld kasten voor Gispen model no. 663

 

Aantal: 2 kasten
Ontwerper: Wim Rietveld
Fabrikant: Gispen
Land: Nederland
Jaar: 1954

Omschrijving: Prachtige modulaire kast van Wim Rietveld voor Gispen.
De wandkast is gemaakt van gelakt plaatstaal. Met behulp van jukken, legborden, afdekborden en kleppen kon men zelf een wandmeubel samenstellen. Door een naar voren scharnierende klep te gebruiken, kon een kastje worden gecreëerd. De kleppen waren in de jaren 50 verkrijgbaar in opvallende kleuren en voorzien van een klein rond gaatje dat als handvat fungeerde. Het wandrek werd voor het eerst aan het publiek getoond op de 10de Triënnale in Milaan. Het ontwerp werd daar bekroond en Wim kreeg het Diploma d’Onore, de hoogste onderscheiding.
De kast heeft op deze foto 4 gesloten kastjes, 1 groen vak en drie open vakken. Dit kan naar eigen smaak ook anders ingedeeld worden. Van deze no. 663 kasten zijn er enkel 3000 exemplaren gemaakt. In 1959 werd wandrek no. 663 vervangen door het meer uitgebreide bergmeubel 5600, een ontwerp van Cordemeyer voor Gispen.

Persoonlijk vinden wij het 663 model mooier, hij lijkt ook erg op het ontwerp van Ray and Charles Eames. Het gelakte staal geeft het opbergmeubel een stijlvol aanzien, hij zal daarom ook in elk interieur passen; of het nu een modern interieur is, minimalistisch, klassiek of eclectisch. Deze kast bestaat uit twee losse kasten, die ook als een geheel gebruikt kan worden. De hoogte van de kast is 136,5 cm, de breedte 64,5 en de diepte 33 cm. Als de kasten samen als een geheel staan zijn ze 128,5 cm breed.

Staat: De kast heeft op enkele plekken wat lichte roestvorming, verder is de kast in goede vintage staat.

VERKOCHT

Contact